Soki to jeden z ulubionych napojów wielu osób. Mając do dyspozycji wyciskarkę i trochę owoców możemy w prosty sposób przygotować nasze ulubione i zdrowe soki. Często jednak nie jesteśmy w stanie wypić wszystkiego, co przygotujemy od razu. Co wtedy zrobić? Jak przechowywać soki z wyciskarki?
Lato to wręcz idealny czas na przygotowywanie soków ze świeżych owoców. Na rynku możemy dostać wiele różnych owoców, zaczynając od truskawek i wiśni, a kończąc na brzoskwiniach i nektarynkach. Wystarczy więc dobra wyciskarka, na przykład Hurom H200, trochę czasu, chęci i przede wszystkim nasze ulubione owoce. Mając to wszystko, możemy przygotować wyjątkowe, smaczne, a przede wszystkim zdrowe soki, które zaspokoją nasze pragnienie nawet w największe upały. Tym bardziej, że nic nie stoi na przeszkodzie, by przed wypiciem schować je do lodówki i dobrze schłodzić. A to, czego nie wypijemy od razu, możemy bez problemu przechowywać dalej. Sprawdź ofertę wyciskarki Hurom H200 na hurompolska.pl
Sok, który planujesz wypić od razu po wyciśnięciu, możesz przelać do każdego naczynia, które Ci pasuje — kubków ze szkła, ceramiki, plastiku czy nawet metalowych bądź papierowych. Najlepsze jednak, ze względów zdrowotnych i ekologicznych będą szklane pojemniki, które można wykorzystać wiele razy — szklanki, słoiki czy butelki. Rodzaj pojemnika ma większe znaczenie, gdy soki chcemy przechowywać. W takich momentach nie ma innego wyboru niż szkło. Metalowe pojemniki mogą doprowadzić do różnych chemicznych reakcji, a plastik wydzielać toksyny.
Przed wlaniem soku do naczynia trzeba je dokładnie umyć i wysuszyć. Dopiero wtedy możemy wlać sok z wyciskarki i bardzo dokładnie zakręcić pojemnik. W ten sposób do wyciśniętego soku nie dostanie się powietrze. Podczas wyboru odpowiednich naczyń weź pod uwagę ich rozmiar. Powinny być one wypełnione pod zakrętkę i mieć jak najmniej powietrza w środku. Osobiście polecamy mniejsze butelki, które wypije się na raz i nic się nie zmarnuje.
Innym istotnym aspektem podczas przechowywania jest miejsce, gdzie umieścimy sok. Najdłużej będzie on oczywiście zachowywać świeżość w lodówce. Bez pasteryzacji może on tam nawet być przez 72 godziny. Jeśli jednak nie masz do niej dostępu, ponieważ jesteś na działce lub w innym miejscu, pozostaw sok w zaciemnionym, chłodnym miejscu i postaraj się go wypić w ciągu 24 godzin. Warto wiedzieć także, że cytrusy w przeciwieństwie do truskawek, gruszek i jabłek dłużej zachowają swoją świeżość.
Ostatnim aspektem, który warto poruszyć, jest przedłużenie żywotności soków. Sok z wyciskarki można przygotować na dwa sposoby, które sprawią, że będzie dłużej zdatny do wypicia. Pierwszy jest znacznie prostszy i bardzo wygodny. Wystarczy, że przelany do wybranego przez nas pojemnika sok umieścimy w zamrażarce. Gdy będziemy chcieli go wypić, wystarczy wtedy, że wyciągniemy zamrożony już napój, rozmrozimy go, a ten będzie zdatny do picia. To rozwiązanie ma jednak wadę. Zamrażalka to miejsce, gdzie notorycznie brakuje miejsca. O ile przeważnie znajdzie się miejsce, by przechować 1-2, a może 3 niewielkie butelki, tak przechowanie dużych zapasów, które starczą na całą zimę, będzie już olbrzymim problemem.
Tutaj z pomocą przychodzi pasteryzacja soków z wyciskarki. Ten proces wymaga jednak trochę pracy. Potrzebny będzie garnek, ścierka i woda. Jak pasteryzować soki? Na dnie garnka należy ułożyć ściereczkę. Na niej umieszczamy naczynia z sokiem, a następnie zalewamy wodą tak, by przykrywała ona 3/4 wysokości naczyń. Tak przygotowane soki gotujemy przez około 20 minut. Po gotowaniu należy je wyciągnąć, wysuszyć i odczekać aż ostygną. Po pasteryzacji sok jest w stanie wytrzymać nawet kilka miesięcy. To sprawia, że pasteryzacja jest idealna, gdy mamy dużo owoców latem, a chcemy cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok.
Soki z wyciskarki można wypić od razu po spożyciu, ale nic nie szkodzi, żeby je przechowywać dłużej. Stosując odpowiednie naczynia i techniki, możemy je przechowywać długo, a one i tak nie stracą swoich wartości odżywczych i cudownego, orzeźwiającego smaku. Nie ma więc co czekać i już teraz zabrać się za przygotowywanie zapasów smacznych soków na cały rok.