• 30 lipca 2021

Soki to jeden z ulubionych napojów wielu osób. Mając do dyspozycji wyciskarkę i trochę owoców możemy w prosty sposób przygotować nasze ulubione i zdrowe soki. Często jednak nie jesteśmy w stanie wypić wszystkiego, co przygotujemy od razu. Co wtedy zrobić? Jak przechowywać soki z wyciskarki?

Lato idealny moment na przetestowanie wyciskarki do soków

Lato to wręcz idealny czas na przygotowywanie soków ze świeżych owoców. Na rynku możemy dostać wiele różnych owoców, zaczynając od truskawek i wiśni, a kończąc na brzoskwiniach i nektarynkach. Wystarczy więc dobra wyciskarka, na przykład Hurom H200, trochę czasu, chęci i przede wszystkim nasze ulubione owoce. Mając to wszystko, możemy przygotować wyjątkowe, smaczne, a przede wszystkim zdrowe soki, które zaspokoją nasze pragnienie nawet w największe upały. Tym bardziej, że nic nie stoi na przeszkodzie, by przed wypiciem schować je do lodówki i dobrze schłodzić. A to, czego nie wypijemy od razu, możemy bez problemu przechowywać dalej. Sprawdź ofertę wyciskarki Hurom H200 na hurompolska.pl

Wyciskarka do soków Hurom H200

Jak przechowywać soki z wyciskarki?

Sok, który planujesz wypić od razu po wyciśnięciu, możesz przelać do każdego naczynia, które Ci pasuje — kubków ze szkła, ceramiki, plastiku czy nawet metalowych bądź papierowych. Najlepsze jednak, ze względów zdrowotnych i ekologicznych będą szklane pojemniki, które można wykorzystać wiele razy — szklanki, słoiki czy butelki. Rodzaj pojemnika ma większe znaczenie, gdy soki chcemy przechowywać. W takich momentach nie ma innego wyboru niż szkło. Metalowe pojemniki mogą doprowadzić do różnych chemicznych reakcji, a plastik wydzielać toksyny.

Przed wlaniem soku do naczynia trzeba je dokładnie umyć i wysuszyć. Dopiero wtedy możemy wlać sok z wyciskarki i bardzo dokładnie zakręcić pojemnik. W ten sposób do wyciśniętego soku nie dostanie się powietrze. Podczas wyboru odpowiednich naczyń weź pod uwagę ich rozmiar. Powinny być one wypełnione pod zakrętkę i mieć jak najmniej powietrza w środku. Osobiście polecamy mniejsze butelki, które wypije się na raz i nic się nie zmarnuje.

Innym istotnym aspektem podczas przechowywania jest miejsce, gdzie umieścimy sok. Najdłużej będzie on oczywiście zachowywać świeżość w lodówce. Bez pasteryzacji może on tam nawet być przez 72 godziny. Jeśli jednak nie masz do niej dostępu, ponieważ jesteś na działce lub w innym miejscu, pozostaw sok w zaciemnionym, chłodnym miejscu i postaraj się go wypić w ciągu 24 godzin. Warto wiedzieć także, że cytrusy w przeciwieństwie do truskawek, gruszek i jabłek dłużej zachowają swoją świeżość.

Ostatnim aspektem, który warto poruszyć, jest przedłużenie żywotności soków. Sok z wyciskarki można przygotować na dwa sposoby, które sprawią, że będzie dłużej zdatny do wypicia. Pierwszy jest znacznie prostszy i bardzo wygodny. Wystarczy, że przelany do wybranego przez nas pojemnika sok umieścimy w zamrażarce. Gdy będziemy chcieli go wypić, wystarczy wtedy, że wyciągniemy zamrożony już napój, rozmrozimy go, a ten będzie zdatny do picia. To rozwiązanie ma jednak wadę. Zamrażalka to miejsce, gdzie notorycznie brakuje miejsca. O ile przeważnie znajdzie się miejsce, by przechować 1-2, a może 3 niewielkie butelki, tak przechowanie dużych zapasów, które starczą na całą zimę, będzie już olbrzymim problemem.

Tutaj z pomocą przychodzi pasteryzacja soków z wyciskarki. Ten proces wymaga jednak trochę pracy. Potrzebny będzie garnek, ścierka i woda. Jak pasteryzować soki? Na dnie garnka należy ułożyć ściereczkę. Na niej umieszczamy naczynia z sokiem, a następnie zalewamy wodą tak, by przykrywała ona 3/4 wysokości naczyń. Tak przygotowane soki gotujemy przez około 20 minut. Po gotowaniu należy je wyciągnąć, wysuszyć i odczekać aż ostygną. Po pasteryzacji sok jest w stanie wytrzymać nawet kilka miesięcy. To sprawia, że pasteryzacja jest idealna, gdy mamy dużo owoców latem, a chcemy cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok.

Soki z wyciskarki można wypić od razu po spożyciu, ale nic nie szkodzi, żeby je przechowywać dłużej. Stosując odpowiednie naczynia i techniki, możemy je przechowywać długo, a one i tak nie stracą swoich wartości odżywczych i cudownego, orzeźwiającego smaku. Nie ma więc co czekać i już teraz zabrać się za przygotowywanie zapasów smacznych soków na cały rok.

Top